Northcote House

For this residential build, our clients sought to compliment the single level culture of the suburban court by minimising the visual impact of their double-storey home. We used timber screens to conceal solid rendered walls to achieve a humbling minimal design.
The downward sloping timber screen compresses the frontage, giving the illusion of the house bending toward the round. The garden on the first floor balcony faces the street to create a skyline of nature rather than structure, and to further soften the appearance, immediate neighbours gaze upon green walls of Boston ivy.
The client wished to avoid harsh materials, prompting an environmentally friendly interior that uses oils instead of paints, polished concrete ground floors, plywood wall features, and spotted gum stairs and flooring.
Not compromising on environmental design and acknowledging the existing style of the streetscape, this program merges ethics and respect in a contemporary timber hub.